Siğil Tedavisi

Siğil, Human Papilloma virüs (HPV) adı verilen virüsün neden olduğu dermatolojik bir hastalıktır. Kişiler arasında doğrudan temas, ortak eşya kullanımı, ortak yaşam alanları (küvet, duş…) gibi yollarla oldukça kolay bulaşma özelliğine sahiptir.

Sıklıkla el (tırnak kenarı, avuç içi gibi), ayak tabanı, genital bölge ve yüzde yerleşen siğiller yerleşme alanlarına göre çok farklı şekil ve seyirde olabilir. Tedavi sonrasında tekrarlama riski temas, yetersiz tedavi veya kişinin vücut direncinin düşmesi durumunda ortaya çıkabilir.

Siğil

Siğil tedavisi siğil tipine, yerleşim bölgesine ve yaygınlığa göre değişmektedir. Yüz bölgesine yerleşen saplı siğillerde koter (yakma) tedavisi kullanılırken, sapsız siğillerde genellikle ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Koter tedavisinde işlem öncesi uygulanan lokal anestezi ile herhangi bir acı duyulması tamamen engellenir. Tek siğil için tedavi süresi genellikle 5-10 dakika arasındadır. İşlem sonrasında tedavi bölgesinde oluşan kabuk 1 hafta gibi kısa bir sürede iyileşir. İşlem sonrası tedavi alanında herhangi bir iz kalmaz.

Genital bölgede yerleşen siğillerde partnerlerin birlikte muayene ve tedavisi gerekmektedir. Görünürdeki siğillerin tedavisi sonrası kalabilecek en ufak bir odaktan tekrar aktivasyon olabileceği için ayrıntılı muayene ve medikal tedavi yanı sıra koter, kriyoterapi gibi seçenekler de kullanılabilir. Özellikle bayanlar açısından rahim ağzı kanserinde önemli bir etken olan genital siğillerin tedavisi son derece önemlidir.

Facebook Yorumları

yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest