Vitiligo; pigment kaybı nedeniyle ciltte düzensiz beyaz alanların bulunduğu cilt sorunu olup her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ancak, genetik eğilimi olan veya koyu tenli kişilerde yatkınlık daha fazladır.
Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücrelerinin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz, düzensiz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir. Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenebilmektedir. Vitiligoda güneş yanığı gibi komplikasyonlar sıklıkla görülebilirken; Pernisiyöz anemi, Hipertiroidizm ve Addison hastalığı gibi sistemik hastalıklarla da ilişkili olabileceği bildirilmektedir. Fizik muayene ve sorgulama tanı konması için yeterlidir. Ek bir tanı yöntemine başvurulmasına gerek yoktur.
Vitiligo Tedavisindeki Gelişme;
Fotodinamik tedavi, lokal ve sistematik kullanılan krem ile vitiligo tedavisinde kolay ve etkili bir tedavi sağlamak mümkündür.Tedavide lokal ve sistematik kullanılan krem vitiligodan etkilenmiş deri bölgelerine günde iki kez toplam 8 – 12 hafta süreyle uygulanıyor. Uygulanan kremdeki aktif madde vitiligo hastalarında deri içinde oluşan aşırı reaktif oksijen radikallerinin yok edilmesini sağlıyor. Bu sayede melanin pigment oluşum mekanizması tekrar çalışmaya başlıyor.
Bu tedaviye ek olarak haftada iki kez yoğun kırmızı ışık uygulayarak yapılan Fotodinamik tedavi ile deri içinde renk üreten hücreler uyarılarak daha hızlı kozmetik kapanma sağlanabilir.
Fotodinamik tedavi yanıta bağlı olarak 16 – 24 seans arasında uygulanmaktadır. Fotodinamik tedavide kullanılan ışığın Ultraviyole spektrumunda olmaması nedeniyle deride karsinojenik etki gibi risklerinin bulunmaması diğer bir avantajıdır.